Bygg en liten stuga på tomten

Om du behöver mer utrymme för exempelvis förvaring eller om du vill ha ytterligare en byggnad på tomten som komplementbostad är det möjligt. Men innan du tittar på attefallshus är det en del regler du behöver ha koll på.

Ett attefallshus får som högst vara 30 kvadratmeter för att du ska slippa ansöka om bygglov. Du behöver dock göra en anmälan och få startbesked av byggnadsnämnden innan du kan börja. Vill du bygga huset närmare än 4.5 meter från tomtgränsen behöver du även ett godkännande från grannen, annars behöver du ett bygglov.

Det finns en hel del andra regler som du behöver ha koll på, exempelvis användningsområden, byggregler samt var du får bygga. Skulle du missa att ansöka om startbesked räknas bygget som svartbygge. Då kan du bli tvingad att riva byggnaden i efterhand. När du har koll på alla regler är det dags att kolla in utbudet.

Bygg själv eller köp färdigt

Om du är duktig på att bygga och vet hur man gör kan du bygga ett attefallshus från grunden. De flesta väljer dock att köpa ett färdigt hus som levereras i delar. Du bygger sedan ihop huset själv efter ritning. På exempelvis sorselestugan.se hittar du ett stort urval av attefallshus att välja bland.

,